نشست صمیمی شاعران ترکمنصحرا در گنبدکاووس

ساخت وبلاگ


ساعت 20/19 در منزل یکی از علاقه مندان وهواداران اهل قلم جناب آقای قاقا اخگر نشست صمیمی شاعران ترکمنصحرا اط شهرهای مختلف گنبدکاووس کلاله- آق قلا- بندر ترکمن وگمیشان که حدود بیش از 70 نفر بودند شرکت داشتند.ومورد استقبال حاضرین قرار گرفت. این مراسم با تلاوت قرآن مجید توسط شاعر ملاتاجی ایزدی شروع شد

سپس رحیم مرادی و منصور طبری به تفاق هم به عنوان مجری برنامه ها جلسه را اداره کردند. مرادی ضمن قدردانی از زحمات برادر قاقا اخگر که این جمع صمیمی شاعران  را تشکیل دادند به کلیه اهل قلم خوش آمدگویی کردند. وبعد منصور طبری در مورد چگونگی تشکیل این نشست سخنان کوتاهی داشتند. سپس برنامه شعرخوانی وگفتن نظرات  وحرف دل نویسندگان به ترتیب ازیک طرف شروع شد. اولین شاعر که به قرائت شعر پرداختند ستار سوقی بود که یکی از شاعران منطقه آق قلا بودند. قاقا خزین یکی دیگر از شاعران بود که این نشست را مهم وامیدوار کننده دانستند وحمایت خود را اعلام کردند. صفری از فعالان فرهنگی کلاله هم گفتند که صرفا جهت استفاده از شعر وگفته های این نشست حضور آورده است. بای محمد قلیچی شاعر توانا از مراوه تپه در نوبت خود ،یکی از شاعرانی را که در گمنامی بسربرده بود معرفی نمودند او شاعر آق اویلی ملا بود که در روستای قزل امام  منطقه چندر ترکمنستان به دنیا آمده بود واز دست روسها فرار کرده به ایران پناه برده بود وشعر های زیادی را داشته است . وی یکی از شعرهای او را به حاضرین قرائت کردند. شاعر مشهدقلی قزل از صاحب منزل قاقا اخگر نسبت به برگزاری این چنین نشست باشکوهی تشکر کردند. شاعر عیدمحمد اونق این نشست را بسیار خوب عنوان کردند وآرزوی پر دوام بودن چنین نشستی را خواستار شدند. یوسف صفایی یکی دیگر از حاضرین که خود عالم برجسته منطقه بودند ودر امور زبان وادبیات ترکمن فعالیت می نمایند،ادبیات را ام العلوم دانستند وگفتند که در لغتنامه فارسی کلمه های ترکی وترکمنی بسیاری استفاده می شود که سعی ما بر این است که آن کلمات را ریشه یابی نماییم وبر خود برگردانیم.صفایی برای حفظ زبان ترکمنی نکاتی مفید را عنوان نمودند و گفتند که هر زبانی که هر قوم برای صحبت کردن آن خجالت نکشند نخواهد مرد. ترکمنی هم یکی از زبانهایی است که فعلا برای صحبت کردن آن کسی یافت نمی شود که خجالت بکشد. اما خیلی را می بینیم که نمی توانند زبان مادری ترکمنی را روان صحبت کنند. علت هم این است که بچه های ما قبل از آموختن زبان خود زبانهای دیگران را می آموزند. وی در ادامه با مثال به سلطان شاه اشاره کردند وگفتندبرای حفظ ریشه کلمات ترکمنی در تاریخ کسی بیشتر از وی کاری انجام نداده است. واز طرفی هم حتی در کتابخانه های بزرگ ایران کتابهای ترکمنی یافت نمی شود. برای حفظ زبان عشق کافی  لازم است ومتاسفانه داستانهایی را به زبان ترکمنی در این زمان نداریم.خود آموز زبان ترکمنی داریم آن هم برگرفته از ترجمه های برگردان شده ترکیه وترکمنستان است.

سپس اوتور فرهمندیان شعری را با عنوان "صحرادان اوزگه دال منینگ واطانیم" را قرائت کردند.رحمانقلی  توماج شاعر با ذوق از آق قلا این نشست را به فال نیک گرفتند

حاجی حمید کمی سردبیر نشریه صحرا هم بیان کردند که حاصل این جمع از چهره های برجسته منطقه است ودرد جامعه نه تنهازبان آنهاست بلکه دردهای فراوانی دیگر هم داریم. و خطاب به حاضرین گفتند که ما یک انتخاب داشته باشیم. بعضی مواقع از خود دافعه نشان دهیم. نباید همه چیز را بدون بررسی تایید نماییم. و هر حرکتی را که با آرمان ما سازگاری نداشته باشد دفع نماییم. وبر هر حرکت اجتماعی تفاوتی قائل شویم.

وبعد از کلاله شاعر قمرالدین سیدی و نوریاغدی زیارتی با لحن زیبای خود شعرهایشان را قرائت نمودند. غفور خوجه وارازدردی خوجه از دیگر فعالان فرهنگی واجتماعی وشاعر نیز بودند به نوبه خود این نشست را تبریک عرض کردند.

آماندردی نساری یکی دیگر از فعالان عرصه ادبیات با اشاره به صحبتهای یوسف آزمون گفتند: کسی از یوسف آزمون پرسیده بود که فرهنگ لغت ترکمنی را چرا نمی نویسی؟ وی در جواب گفته بود که نوشتن فرهنگ لغت کار یکی دو نفر نیست. این را باید حکومت پشتیبانی کند وحداقل یکصد نفر از عالمان دست به قلم شوند. وی از زبان استاد آزمون افزودند که در ترکمنستان 5000 عالم ادبی هستند که بنا به فرمان رئیس جمهور ترکمنستان قربانقلی بردی محمداوفدارند فرهنگ لغات ترکمنی را می نویسند.

در ادامه این نشست عیدی وکیلی از شخصیتهای فرهنگی منطقه کشوری را مثال زدند که 14 میلیون نفر جمعیت دارد واز هر 5 نفر در مقامات بالای کشور انجام وظیفه مینمایند واز هر سه نفر یک نفر مولتی میلیاردر شناخته شده است واز طرفی اکثریت آنان همدیگر را با اطلاعات خانوادگی هر شخص به خوبی می شناختند. علت آن را هم اهمیت به علم بسیار بالای آن کشور دانستند وگفتند که هر دولتی که علم بیشتر داشته باشند می توانند پیشرفتهای خارق العاده ای را کسب کنند. عبدالرحمن فراخی از هنرمندان موسیقی ترکمن با رویی خوش وخنده خطاب به این جمع گفتند جمع شما جمع عسل گونه است. وبعد رحمانبردی میناگر صالح راوود وحاجی قربان کر که همگی از شاعران بندرترکمن بودند هر یک شعر وبیان نظرات کوتاه خود را عنوان نمودند.

احمد جهانی از دیگر حاضرین و علاقه مندان به فرهنگ خود خوشحالی خود را نسبت به تشکیل این جمع ابراز نمودند. هادی خرمالی رمان نویس قدر ترکمن که ساکن گنبد است از نداشتن داستان ترکمنی  گفتند وبزرگترین آرزوی خود دانستند. ونوشتن کتاب را اولین مشکل وفروش آن را هم از دیگر مشکلات نویسندگان عنوان کردند.

تاجی خان ایزدی قاقا دردی آزاد ورجب مختوم از دیگر شاعران گنبدی بودند که شعرهای خودشان را قرائت نمودند.

عاشرمحمد قولاق شاعر وخبرنگار گفتند بنا به فرمایشات عیدی وکیلی و مثال کشور 14 میلیون جمعیتی را گفتند که حداقل این جمع شاعران و نویسندگان حتی یکدیگر را به خوبی وبه اسم نمی شناسند ولازم است که همدیگر را به خوبی بشناسیم. عیسی ارازلی از دیگر شخصیتها در این نشست گفتند تا قرن چهاردهم ادبیات مکتوب نوشتاری ما خیلی کم بود ولی ادبیات شفاهی ما از جمله زهره طاهر وشاصنم غریب و... بسیار غنی وپر محتوا است.

موسی قزلجه شاعر طنز نویس گنبد شعر طنز خود را قرائت نمود ومورد استقبال حضاران قرار گرفت.

فرهاد قاضی یکی از فعالان فرهنگی از نبود داستانهای بچه ها گله کردند واز نویسندگان خواستند تا در این مورد دست به قلم شوند.

چرکز اونق هم یکی از نویسندگان گنبد که در برگردان خطی  شعرهای کریم قربان نفس زحمات زیادی کشیده بودند گفتند که ما به عنوان شاگرد آمادگی شنیدن واستفاده از مطالب بزرگان هستیم.

عاشری یکی از علاقه مندان حاضر نشستن در جمع شاعران را افتخاری بزرگ برخود دانستند.

بهروز حاج قادری فعال سیاسی وفرهنگی اجتماعی از اهمیت بیشتر به معرفی اشعار مختومقلی در زمینه جایگاه اهل بیت سخن گفتند. لازم به ذکر است در این زمینه استاد ومحقق سرشناس ترکمن موسی جرجانی کتابی را با عنوان سیره نبوی در اشعار مختومقلی به چاپ رسانده بودند.

ناصر دولو از علاقه مندان به فرهنگ ادبیات ترکمنی وکارمند اداره ثبت احوال گنبد  در مورد نامهای ترکمنی گفتند وبرای شناسایی هر قومی معمولا از اسم اشخاص آنان استفاده می کنند. وی افزود معاونین اداره های ثبت احوال 6 شهر استان از بچه های ترکمن هستند وهر نوع پیشنهاد در مورد چگونگی نام گزاری و انتخاب نام فرزندان اسفاده خواهیم کرد.ضمنا اعلام داشتند که در ماه بهمن سال جاری اولین سیمینار ناو نام گزینی در استان گلستان برگزار خواهد شد وچنانچه مقاله ای را در این زمینه ارسال کنید تا 10 روز دیگر فرصت دارید.

در قسمتهای پایانی این نشست اعلامیه ای را تحت عنوان دعوت از شاعران به 73 مین نشست فرهنگی و ادبی جمعیت مختومقلی کلاله قرائت نمودند ودر این نشست عطا قلی کشواد فعال فرهنگی در مورد تاریخ رضاشاه را سخنرانی خواهند پرداخت.

بعد از نشست رسمی به طور دوستانه و آزاد صحبتهایی شد که شاعر ستار سوقی در مورد شعر نو ابراز علاقه نشان دادند وخواستند در این زمینه بررسی و نشست بیشتری صورت بگیرد وتوی محمد ایازی که شعر نو می سراید یکی از اشعارش را قرائت کردند و حاضرین در جمع هر یک انتقاد وپیشنهادهای خود را در این مورد بیان نمودند واین طور به نظر رسید که فعلا شعر نو ترکمنی جایگاه خاصی در بین اکثریت شاعران ترکمن ایران وجود ندارد.

رئوفی

 

 

ترکمن صحرای ایران...
ما را در سایت ترکمن صحرای ایران دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : عاشرمحمدرئوفی tsgi بازدید : 1258 تاريخ : جمعه 1 دی 1391 ساعت: 19:14